Szeptember 27-én a Dürer kertben képregénytörténetről is hallgathattok előadásokat.

13.30 Borzongás a szuperhősök árnyékában: a Marvel horrorképregényei

Szabó Zoltán “Zoo_Lee” és Gulyás “Murphy” Gábor előadása.

A Marvel kiadó elsősorban népszerű szuperhőseiről ismert, azonban időről-időre felbukkannak igen komoly, nyomasztó és felkavaró történetek is a berkeiben, melyek közel sem újkeletűek: a képregények aranykorában, a Fantasztikus Négyes és Pókember felbukkanása előtt a Marvel is szép számmal adott ki a népszerű Mesék a Kriptából füzetekkel rivalizáló horrorantológiákat, ez az örökség pedig az azóta eltelt évek során is időről-időre felbukkant, olyan itthon is kiadott sorozatok formájában, mint a Marvel Zombik. Előadásunkban ezeket a képregényeket, valamint mai napig tartó utóéletüket mutatjuk be.

Gulyás “Murphy” Gábor:  Kommunikációs-újságírói diplomát követően a különféle munkahelyek mellett mindig jutott időm arra, hogy írjak a számomra érdekesnek vélt, de a közönség által kevésbé ismert (underground) dolgokról. A kétezres évektől kezdve a VIHAROCK zenei portál számára írtam rock/metálzenével kapcsolatos cikkeket, a CINEGORE online horror magazin szerkesztőségét pedig 2009-től a mai napig erősítem. Írásaimmal találkozhattatok még a Magyar FANGORIA utódmagazinjában, a BORZONGÁS-ban, ott is főleg a Trash Klub társadalmi szinten elfogadhatatlan remekműveinek kapcsán. A horror műfaja szinte gyermekkorom óta rajongásom tárgyát képezi – legyen szó filmekről, könyvekről vagy éppen mostanság a képregényekről. Ez utóbbiban szerencsére mindig felfedezek egy-egy olyan számomra ismeretlen példányt, amely műfajokon átívelő határtalan kikapcsolódást tud okozni. És ezen élményeimről igyekszem minél sűrűbben beszámolni. Honlap.

Szabó Zoltán “Zoo_Lee”: Murphyhez hasonlóan én is 2009-ben kezdtem a CINEGORE (akkor még HARVESTER) berkeiben elsősorban klasszikus horrorfilmek kritikáival, az azóta eltelt bő 11 év során hobbi szinten számtalan témában publikáltam különböző oldalakon és magazinokban: 2010 óta írok játék – és az utóbbi időben képregénykritikákat a PLAYDOME-on, 2017-2019 között a BORZONGÁS magazinban voltam többek közt a Trash Klub másik fele, 2018 óta pedig a PC GURU lapjain és online felületén is olvashatóak játékkritikáim. A horrorfilmek és a játékok mellett a képregények olvasása, elemzése az egyik legnagyobb szenvedélyem, különös tekintettel a kevésbé ismert, esetleg alulértékelt füzetekre és sorozatokra, melyek ironikus módon gyakran átfedésben állnak a játékokkal és a horrorfilmek, horrorregények területével is. Ezeket a felfedezéseimet, ezekkel kapcsolatos véleményemet igyekszem minél jobban elmélyíteni és minél több platformon bemutatnii. Facebook.

Azt szeretem a képregényekben, hogy papír és ceruza által határtalan és fantasztikus dolgokat lehet létrehozni. (Murphy)

Azt szeretem a képregényekben, hogy  vonalak, beállítások és színek játékával hogyan lehet a legkülönbözőbb hangulatban, stílusban megjeleníteni ugyanazt a jelenetsort, hogyan hangsúlyozhatják ki egy-egy jelenet tragikusságát, borzalmát vagy épp iróniáját.

14.00 Wakanda légy áldott! Fekete Párduc a kezdetektől. Szujer Orsolya előadása

A Fekete Párduc kétségkívül az MCU egyik legkáprázatosabb filmje. De vajon honnan indult maga a karakter, milyen történelmi események hatottak rá, miképp jelent meg először a képregények lapjain? Ezekre a kérdéseket igyekszik megválaszolni az előadás.

Szujer Orsi az ELTE doktorandusza, kutatási területe a nők reprezentációja a az amerikai szuperhős-képregényekben, ami témáról órát is tart az egyetemen. Orsi aktív résztvevője a budapesti geek közösségnek, és rendszeresen ad elő a különböző rendezvényeken. Ezen felül fordítóként is tevékenykedik, számos szórakoztató irodalmi regényt fordított már, szabadidejében pedig plüssfigurákat horgol.

Azt szeretem a képregényekben, ahogy keveredik a vizuális és a szöveges narratíva, valami egészen egyedit alkotva.