A 16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon kiemelten foglalkozunk azokkal a magyar képregényesekkel, akik nemzetközi piacokon állják a sarat. A beszélgetésekre szeptember 27-én a Dürer kertben kerül sor.

500

12.00 Felvidéki Miklós akcióban

Gyerekkorom óta készítek képregényeket, 2007 óta jelennek meg munkáim önálló kiadványokban, antológiákban illetve szerepelek kiállításokon. 2016-ban végeztem el a MOME animáció mesterképzését, azóta egyaránt készítek képregényeket, illusztrálok könyveket és dolgozom animációs filmekben.
Önálló munkáimon túl (Noname, Fiú, akit Zsuzsinak hívtak, Némajáték) mostanában többször készítek képregényeket írókkal közreműködve. Nemrég jelent meg egyelőre digitálisan Eric Skillmannel közös sorozatunk, az Action Journalism első 5 része illetve most dolgozom két másik szerzővel is. Hamarosan pedig megjelenik a Szépirodalmi figyelő 2020 őszi számában egy 8 oldalas sci-fi történetem. Instagram / Behance

Azt szeretem a képregényrajzolásban, hogy a sztori idejét sokkal szabadabban kezelhetem mint filmen. Egészen kis terjedelemben is elmesélhetek nagy ívű történeteket vagy végtelenségig nyújthatok pillanatokat. A fő, hogy végeredmény érdekes, szórakoztató legyen.

Felvidéki Miklóssal Szép Eszter beszélget.

12.30 Németh Gyula és szörnyállatkertje

Tizenöt év tervezőgrafika után váltottam szakmát, most szabadúszó illusztrátorként és képregény rajzolóként dolgozom Budapesten. Első képregényemet, a Rabtársak a Gulágont 100 000 példányban nyomtatták ki és kapták meg iskolák 2017-ben. A Sorok között c. történetem (SZIF) 2019-ben a legjobb magyar képregényes novella kategóriában Alfabéta-díjat nyert. Első amerikai történetem a Heavy Metalnak készült a Death By Design c. Megadeth képregényalbumba. Ezután kezdtem el dolgozni a Dark Horse Comics-szal az újra indított Criminal Macabre-n, ami Steve Niles (30 Days of Night) több omnibus kiadást megélt sorozata. Vele dolgoztam a legutóbbi képregényemen is ami The Possessed címen fog megjelenni idén. Főbb saját projektjeim H.G. Wells Doktor Moreau szigete c. könyvének első teljes terjedelmében illusztrált változata ami szintén idén érkezik a boltokba és a Magyar folklór teremtményei album, aminek anyagából tavaly kiállítás nyílt Hong Kongban. gynemeth.com / Instagram

Azt szeretem a képregényrajzolásban, hogy néha nagyon elvetemült dolgokat rajzolhatok pénzért.

Németh Gyulával Szép Eszter beszélget.

13.00 László Márk és a véreres szemű bohócok

1990-ben születtem, a Kézműipari Szakközépbe (most Jaschik), majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakára jártam, ahol 2018-ban diplomáztam a The boy who loved a ghostclown / A kisfiú és a szellembohóc  című képregényem bétaverziójával.  Szépirodalmi Figyelő Díjat kaptam a Punk című 6 oldalas képregényemért (2019), dolgoztam a Dark Horse kiadónál egy rövid Hellboy történeten (2019), illetve a BOOM! Studios “The Storyteller” sorozatának egy számának voltam az írója és a rajzolója (2020).  Instagram / Facebook / Behance

Azt szeretem a képregényrajzolásban, hogy néha fizetnek is érte.

László Márkkal Mráz István beszélget.

Márk 14.00 és 15.30 között dedikálja az új Hellboy-t a kertben.

15.00 Tondora Judit meets Wonder Woman

Több, mint tíz éve rajzolok képregényeket, gyerekkönyveket, edukációs kiadványokat, készítek címlapokat, posztereket, játékokat, storyboardokat – gyakorlatilag mindent, amit lehet illusztrálni. Dolgozom több projekten a Disney-nek, rajzoltam Wonder Womant a DC Comicsnak, Star Treket a CBS Studios-nak, illusztráltam Nike, Dynamite Entertainment, Benchmark és a Scholastic kiadványokat is. Egyik legutóbbi munkám, egy rövid képregény, a Beastie Boys Bookban jelent meg, ami a New York Times Bestseller lista első helyére is felkerült. Világszerte az Astound US Illustrators Agency képvisel. judittondoraart.com

Fontosabb/érdekesebb munkáim az utóbbi pár évből:
The Illustrated Wild Boy (2019); Beastie Boys Book (2018); Ceaco&Disney játékillusztráció-sorozat (2017-től); The Last Firehawk (Scholastic, 2018-tól); Wonder Woman ’77 meets The Bionic Woman (DC&Dynamite, 2016-2018)

Azt szeretem a képregényrajzolásban, hogy csapatban dolgozhatok és történeteket mesélhetünk. 

Tondora Judittal Szujer Orsolya beszélget.

15.30 Pilcz Roland és a színes mágia

2005-ben jelent meg a Kalyber Joe első része, amit még négy rész követett a későbbiekben. 2018-tól pedig az YKX c. sorozat, ami azóta a harmadik epizódnál tart. Több mint tíz éve képregényszínezéssel is foglalkozom, főleg külföldre. Dolgoztam a Zenescope, Dynamite és DC kiadóknak.
Azt szeretem a képregényszínezésben, ahogyan egy meglévő alkotás teljesebb lesz. A színekkel el lehet rontani, vagy akár fel lehet emelni egy-egy grafikát. A cél mindig az, hogy a rajz és a színek együtt építsenek fel egy jól működő egészet. Ez igazi kihívás, akár saját munkáról van szó, akár valaki más munkájának színezéséről.

Pilcz Rolanddal Kránicz Bence beszélget.

12.30-tól a Kreatív Zónában a Wacom standjánál Roland digitális rajzbemutatót is tart.