Alfabéta-díj 2021: Szabályzat és lebonyolítás

A Magyar Képregény Szövetség 2021-ben is meghirdeti a nevezést az Alfabéta-díjra.

Az Alfabéta-díj az előző naptári év legjobb új magyar képregényeit ismeri el.

„Kép-regény” kategóriában: 

A 2020. január 1. és december 31. között önálló nyomtatott kiadványban, kötetben vagy füzetben megjelent művek nevezhetők.

A nevezés további feltételei:

– A mű terjedelmének el kell érnie a 20 oldalt.

– A mű nyilvános terjesztésbe került. Nyilvános terjesztésnek számít a széles körű, ingyenes terjesztés is.

– A megvásárolható/beszerezhető példányok száma meghaladja a 30 darabot.

–  Korlátozott (100-nál alacsonyabb) példányszámú kiadvány esetében további feltétel, hogy legalább egy nagyobb képregényes rendezvényen szerzőjétől vagy kiadójától megvásárolható/beszerezhető legyen.

Megjegyzés: a jövőben a terjedelem alsó határát fel fogjuk emelni 20-ról 30 oldalra.

„Kép-novella” kategóriában: 

A 2020. január 1. és december 31. között  nyomtatott vagy online antológiákban, magazinokban, egyben vagy folytatásokban megjelent, 20 oldalnál rövidebb képregények vagy képsorok. Szintén ebben a kategóriában nevezhetők azok az önálló kiadványként megjelent képregények, amelyek terjedelme nem éri el a 20 oldalt.

Alfabéta-díj extra: 

A zsűri fenntartja magának a jogot további díjak kiadására. Ezekkel olyan kiemelkedő műveket ismer el, amelyek valamilyen okból nem illenek bele a „kép-regény” vagy „kép-regény” kategóriába.

A nevezés, jelölés és zsűrizés rendje:

  1. Nevezés: A műveket kiadójuk vagy készítőjük nevezheti a képregény törzsadatainak (cím, kiadó, szerzők, terjedelem, ismertető) a megadásával.

    A nevezéshez kötelező csatolni a teljes képregényt képernyőre optimalizált PDF formátumban, és kérjük csatolni a műről megjelent ismertetőket, kritikákat).

    A nevezés az alábbi Google Form kitöltésével történik:
       https://forms.gle/oq5PXdWqJurn9ied9

A nevezési időszak 2020. február 1-től február 15-ig tart.

  1. Jelölés: a befutott nevezéseket áttekinti egy öttagú, kritikusokból álló előzsűri (Bayer Antal, Farkas Dávid, Kránicz Bence, Szabó Zoltán Ádám és Szép Eszter), és kategóriánként kiválaszt öt-öt művet, amelyet a teljes zsűri figyelmébe ajánl. Ezeknek a műveknek a listáját az előzsűri legkésőbb március 15-én nyilvánosságra hozza.

A további esetleges díjak jelöléseit az előzsűri nem hozzá nyilvánosságra előzetesen.

  1. Zsűrizés: az előzsűri kiegészül 10 meghívott taggal, akik a képregényes szakma különböző területeit képviselik. A meghívott zsűritagok között nem lehetnek a jelölt képregények alkotói. A zsűri titkos szavazással hozza meg a döntését.

„Kép-regény” kategóriában a zsűri a preferendum-módszert alkalmaz, amelynek értelmében minden zsűritag sorrendet állít fel az öt jelölt között: az első 5, a második 4, a harmadik 3, a negyedik 2, az ötödik 1 pontot kap. A végeredményt a pontszámok összesítése adja meg.

A zsűri többségi szavazással dönti el, hogy kiad-e további Alfabéta-díjakat.

Az Alfabéta-díj(ak)at hagyományosan a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon adjuk át. Tekintettel a járványhelyzetre, az időpontról és a helyről később adunk tájékoztatást..

Kérdések és válaszok:

Mi számít magyar képregénynek?

Minden olyan magyar nyelvű (vagy szöveg nélküli) képregény, amely először Magyarországon jelenik meg.

– Nem számít magyar képregénynek az egy vagy több magyar alkotó részvételével külföldi megrendelésre, eredetileg más nyelven készült képregény utólagos magyarországi kiadása.

– Nem számít magyar képregénynek magyar alkotó idegen nyelven készített képregénye, még akkor sem, ha elsőként Magyarországon jelenik meg.

– Magyar képregénynek számít az olyan képregény, amely eredetileg magyar nyelven (is) készült, de csak egy külföldi kiadással párhuzamosan, vagy ahhoz közeli időpontban jelenik meg Magyarországon.

Mi számít újnak a „kép-regény” kategóriában?

Új kép-regénynek a 20 oldalt meghaladó képregények első, önálló nyomtatásbeli megjelenését tekintjük, akár teljes történet, akár egy sorozatnak egy hosszú, külön füzetben vagy kötetben kiadott epizódja.

Szerepelhet-e a „kép-regény” kategóriában olyan képregény, amelynek egy része vagy részlete már korábban nevezve volt Alfabéta-díjra?

Csak abban az esetben, ha a korábbi nevezéshez képest jelentős, 50 százalékot meghaladó mértékben bővült teljesen új, korábban kiadatlan tartalommal.

Mit értünk képernyőre optimalizált PDF-fájlon?

A képregény legyen tisztán olvasható képernyőn, de ne legyen nyomtatható minőségű. Ez a képeknél 100-150 dpi-s felbontást jelent.