Cseh vendégeink

IVETA MERGLOVÁ

(*1983) Pilsenben született, majd a Nyugat-Csehországi Egyetem Ladislav Sutnar Design és Művészeti Karán tanult könyvkultúra és intermédia szakon. Prágában él, grafikusként és webdesignerként dolgozik. 2016 óta foglalkozik a Biceps fantázianevű illusztrációs projekttel, gyerekkönyvekhez és magazinok számára készít illusztrációkat, rövid képregényeket rajzol. Ema sa má című könyve 2018-ban Szlovákiában, majd 2020-ban Ema elvan címmel Magyarországon is megjelent. Azokat a hétköznapi, vicces és kínos helyzeteket gyűjti csokorba, amelyekkel nőként nap mint nap szembesül. A képkockákon ugyanakkor a férfi olvasók is magukra ismerhetnek.

Iveta Merglová: Ema elvan, Csirimojó, 2020, Peťovská Flóra fordítása

Ema rendszerető, szeret olvasni, néha eljár úszni vagy tornázni. Dolgozik, a munkáját viszont unalmasnak és feleslegesnek tartja. Olykor üresnek, értelmetlennek és kilátástalannak érzi a mindennapokat, máskor élvezi az életet és a semmittevést. Ema elvan. Néha jól van, néha rosszul. Öniróniája viszont gyönyörködtet. Egy hétköznapi ember hétköznapi örömeiről és gondjairól szól ez a könyv, melynek lapjain közösen élhetjük át egy hét történéseit, az álmos hétfőtől kezdve egy klasszikus vasárnapig. Néhány mozzanatában talán még magunkra is ismerünk.

A könyvhöz kapcsolódó kiállításon pedig azt is megtudhatjuk, mi történt Emával a könyv megjelenése óta.

CHRUDOŠ VALOUŠEK

(*1960) illusztrátor, a prágai Iparművészeti Főiskola festő szakán végzett. A linómetszés nagymestere, de volt már fűtő, éjjeliőr, restaurátor és múzeumi raktáros is. Csehországban és külföldön egyaránt számos díjat nyert. A Fajankó, avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája című gyerekkönyv illusztrációjáért 2019-ben a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvvásár zsűrije is díjazta.

VOJTĚCH MAŠEK

(*1977) rendező és forgatókönyvíró, a prágai FAMU-n végzett. Számtalan filmes díjjal büszkélkedhet. A forgatókönyvek mellett színdarabokat és képregényeket is ír. Képregényei nyolcszor is elnyerték Csehország legrangosabb, képregényeknek járó díját, a Murielt. A képregényes elemekkel tűzdelt, Chrudoš Valoušek által illusztrált Fajankó, avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája című gyerekkönyv írója, amelyet 2019-ben a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvvásár zsűrije is díjazott. Az internetes fenoménné vált Recykliteratura nevű projekt megálmodójaként az asszociációs montázs, kollázs és képvers avantgárd hagyományához kapcsolódik.

Vojtěch Mašek – Chrudoš Valoušek: Fajankó, avagy egy nagyotmondó fabábu vidám históriája, Csirimojó, 2022, J. Hahn Zsuzsanna fordítása

Nemcsak Pinokkió, hanem a cseh mesevilágból ismert Ottóka (Otesánek) törénetét is felidézi ez a mese. Mit kell megtapasztalnia egy szilvamagnak, mielőtt Fajankóvá válna? A beszélő fabábu váratlan fordulatokban gazdag, vidám élettörténetét Vojtěch Mašek, forgatókönyv-, képregény- és prózaíró meséli újra. Élénk, már-már színházi narrációja abszurd humorral fűszerezi a gyerekirodalmat. Chrudoš Valoušek grafikus és képzőművész gazdag kidolgozású, a képregények világát is megidéző linómetszetei pedig lebilincselőek, nem véletlenül nyerték el 2019-ben a Bologna Ragazzi Award díjat.