Joonas Sildre

A Két hang között – Arvo Pärt zenei útkeresése című képregény alkotója. Joonas Sildre szombat délelőtt (május 13) workshopot tart, vasárnap (május 14) egy zene és képregény kapcsolatáról szóló beszélgetésen vesz részt Iamyank zenei producerrel.

A Két hang között képregény Arvo Pärt világhírű észt zeneszerző alkotói filozófiáját és egy szovjet-típusú diktatúrában leélt hányattatott életét mutatja be. Így írt róla a 168óra:

„Pärt őszinte lelkiismereti vívódását és kompromisszummentességre törekvését a képregény olyan módon mutatja be, hogy a bőrünkön érezzük minden egyes lejegyzett hangjegy súlyát, értékét és gondolati telítettségét. Ahogy haladunk az életrajzban, még az egyes hangjegyek politikai tétjét is átérezzük. A képregény vizuális nyelve Pärt zenéjének letisztultságát igyekszik visszaadni, sikerrel. A csúcspontját jelentő hosszabb gondolatfolyamban, amelyben Pärt zenei elvei kerülnek megfogalmazásra, a képregény egyre absztraktabbá váló vizualitása kíséri az elvont mondatokat. […] Az, hogy ezek a mondatok nem válnak üres hűtőmágnes-bölcsességekké, Pärt hiteles zenéje mellett a képregény vizualitásának is köszönhető.”

Joonas Sildre képregény alkotó és illusztrátor, 1980-ban született Észtországban. Az Észt Képzőművészeti Egyetem elvégzése után szabadúszóként kezdett el dolgozni. Két gyerekeknek szóló képregény szerzője és számos gyerekkönyv illusztrátora, emellett képregényes kurzusokat tart. A Két hang között alapanyagának kutatásával, a forgatókönyv megírásával valamint rajzolásával, összesen öt évet töltött. A kötet eddig németül, litvánul és magyarul jelent meg.

A Két hang között kiadója a Polar Könyvek. Joonas Sildre az Észt Intézet támogatásával érkezik a fesztiválra.

A képregény adatlapja a kilencedik.hu-n. A Polar kiadó weboldala.

Kövess bennünket a közösségi médiában!