Kertész Sándor

Képremény nem csak Nyíregyházán – Kertész Sándor előadása

Május 14.-én 12:00-kor a Dürer Kertben

A színpadot a Kisteremben találjátok!

Közel két éve működik Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban a Képregénytár, ahol önálló részlegben kezelik a képregényeket, amelyek a helyszínen olvashatóak és kölcsönözhetőek.

A Képregénytárhoz galéria is tartozik, ahol rendszeresen mutatják be alkotásaikat képregényrajzolók. Minden kiállításmegnyitóhoz szakmai beszélgetés kapcsolódik az alkotókkal. Vendége volt már a galériának Haui József, Fazekas Attila, Farkas Lajos és több más kiváló alkotó.

2022 júliusában már képregény tábort is szerveztek, amelynek a húsz fős létszáma a meghírdetés napján be is telt. Az elkészült munkákból kiadvány készült. A programokhoz az infrastruktúrát a Megyei Könyvtár biztosította, míg a szakmai hátteret egy képregényesekből álló önszerveződő csoport, Kertész Sándor, Halmi Zsolt, Sváb József.

A képregénytár hosszú távú működése érdekében 2023 márciusában megalakult a Képremény Kulturális Egyesülete, azzal a céllal, hogy szélesebb szakmai hátteret biztosítson a további működéshez és pályázatokon, támogatáson keresztül anyagi forrásokat szerezzen az egyre nagyobb volumenű és szélesebb közönségréteget bevonó programjaihoz.

A havonta rendezett kiállításokon túl az év kiemelt projektje a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a magyar képregény 150 évét bemutató kiállítás lesz, amelynek a címe: Buborékba beszélők!