Külföldi vendégeink

A 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál vendégei lesznek:

Valentina Romeo (Olaszország, több Morgan Lost- és más Bonelli-képregény rajzolója)
Dalibor Talajić (Horvátország, a Deadpool Ölégia és számos más Marvel-képregény
rajzolója)
Maria és Ileana Surducan (Románia, a Nor vakációja alkotói)
Michal Sledzinski (Lengyelország, a Szabadság Lakótelep alkotója)
Vinz Schwarzbauer (Ausztria, a Kabinett kiadó képviselője, a Herta & Hüne alkotója)
Filip Zatloukal (Csehország, az angol-lengyel Centrala kiadó képviselője)

Valentina Romeo (Olaszország).

Valentina Romeo (Olaszország). Az 1977-ben, Messinában született rajzoló és illusztrátor a nápolyi képregényiskolába járt. 2010-től dolgozik a Bonelli kiadónak a Morgan Lost, Dylan Dog, Nathan Never és Zagor sorozatokon.
A fesztivál alkalmából jelenik meg a Frike Comics gondozásában a Morgan Lost: Dark
Novels
sorozat 0. része, amelynek az írója Claudio Chiaverotti.

Dalibor Talajić (Horvátország)

Dalibor Talajić (Horvátország) Szarajevóban született 1972-ben, de már gyerekkorában átköltözött Zágrábba a családjával, ott végezte el a középiskolai tanulmányait, majd a
zeneakadémiát. Miután lediplomázott, tizenegy éven egy zeneiskolában tanított, miközben több horvát magazin is elkezdte közölni a képregényeit.

2005-ben nagy változás állt be az életében, ekkor jelentek először munkái a Desperado
Publishing
nevű amerikai független kiadónál. A következő lépés a Boom! volt, majd 2009-ben munkát kapott a Marvelnél, és ezt követően éveken át szinte kizárólag nekik dolgozott.

A szuperhősökön kívül több más zsánerben is dolgozik. Kiemelendő a Marvel és az ABC
News által megrendelt Madaya Mom című dokumentarista munkája. 2017 óta főleg az
akkoriban alapított AWA kiadónál jelennek meg képregényei, horror és thriller zsánerben.

Maria Surducan (Románia)

Maria Surducan (Románia, sz. 1985) Kolozsváron él és dolgozik illusztrátorként és
képregényalkotóként. Munkái közül több megjelent francia, cseh és magyar nyelven is.
Képregényeiben az az gondolat vezérli, hogy az érzelemgazdag történetek gyógyító hatást gyakorolhatnak. Elsősorban a kelet-európai mítoszokra és népmesékre koncentrál, és az foglalkoztatja, hogyan tudja ezeket beépíteni, újra elmondani és új kontextusba helyezni kortárs történetmesélési technikákkal.

Ileana Surducan (Románia)

Ileana Surducan (Románia, sz. 1987) szabadúszó művészként dolgozik az illusztráció és a képregény területén. A vizuális médiumot történetmesélési eszközként használja, érzelmi töltetű üzenetekkel személyes eseményeket alakít át egyetemes élményekké. Előszeretettel mesél olyan történeteket, amelyekben a hétköznapi élet a fantázia világával keveredik, és meggyőződése, hogy a művészet játék, amelyben nélkülözhetetlen egy kis humor. Sokat kísérletezik a szöveg nélküli képregényekkel, a pusztán képekkel mesélés univerzális jellegével. Munkáiban vizuális metaforákat használ, amelyek több szinten is értékelhetnek gyerekek és felnőttek egyaránt. Műveit kiadták Romániában, Franciaországban, Magyarországon, Csehországban, Svédországban és Tajvanon.

A testvérpár Nor vakációja című közös kötete 2023-ban jelent meg a Ciceró Könyvstúdió gondozásában.

Michał „Śledziu” Śledziński (Lengyelország)

Michał „Śledziu” Śledziński (Lengyelország) 1978-ban született Bydgoszczban, rajzoló, forgatókönyvíró, animátor. A bydgoszczi művészeti szakközépiskolában végezte
tanulmányait. A kilencvenes években, videojátékokkal foglalkozó számítástechnikai
magazinokban debütált. Legfontosabb szerzői sorozatai a magyarul is megjelent Osiedle Swoboda (Szabadság lakótelep) mellett Na szybko spisane (Gyorsjegyzetek), Wartości rodzinne (Családi értékek) és Czerwony Pingwin musi umrzeć! (A Vörös Pingvinnek pusztulnia kell!) címmel jelentek meg. Számos egyéb kitüntetés mellett kétszer is elnyerte a Lengyel Képregényszövetség Orient Men-díját: 2010-ben az Osiedle Swoboda első gyűjteményes kötetét választották az év lengyel képregényének, míg 2013-ban a Czerwony Pingwin musi umrzeć! albumot emelték ki borítójáért.

Harmadik alkalommal látogat Magyarországra: 2005-ben részt vett a kArton Galéria
Képregény a horizonton című nemzetközi csoportos kiállításán, 2013-ban pedig a Nemzetközi Képregényfesztivál vendégeként járt Budapesten.

Vinz Schwarzbauer (Ausztria)

Vinz Schwarzbauer (Ausztria) 1987-ben született Grazban, képzőművészeti tanulmányait Bécsben és Hamburgban végezte. 2023 óta tagja a Kabinett Comic Passage kuratóriumának a bécsi MuseumsQuartierben. Illusztrátorként a Falter című lapnak, a Jacobin Magazine-nak, a Der Standardnak, a bécsi Burgtheaternek, a müncheni Residenztheaternek és az Alles Wird Gut nevű építészcégnek dolgozik. Első képregénykötetete, a Mäander 2023 tavaszán jelent meg az Edition Modernénél. Első magyar nyelvű képregénye, a Herta & Hüne a fesztiválra jelenik meg.

A Centrala kiadót 2007-ben alapította Poznanban Michał Słomka, majd 2013-ben
Londonban is irodát nyitott, elsősorban a közép-európai képregények szélesebb körű
megismertetése céljából. A fesztiválra angol nyelvű és szöveg nélküli kiadványaikból érkezik egy válogatással Filip Zatloukal cseh rajzoló.