Leopold Maurer és Regina Hofer

Leopold Maurer és Regina Hofer közös képregénye, az Insekten (Rovarok), a 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra jelenik meg a Nero Blanco Comix kiadónál.

Az Insekten kegyetlen és őszinte szembenézés azzal, hogy Leopold Maurer nagyapja náci eszméket vallott, és a második világháborúban háborús bűnöket követett el. A képregényben az emlékek és az absztrakt rajzok a kegyetlenség és a háború természetéről szóló képi és szöveges gondolatmenetekkel keverednek.

Az alkotókkal május 14-én szombaton 17.30-tól beszélgetünk a Képregény/társadalom műhelyben a Kelet Kávézóban.

Leopold Maurer képregényrajzoló, illusztrátor, animációs- és rajzfilmkészítő. 1969-ben született Bécsben. A grafikusi és képzőművészeti tanulmányai mellett szociológiát is hallgatott a Bécsi Egyetemen, és talán nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk, pontosan ez az elem határozza meg a legerőteljesebben Maurer alkotásait. Társadalomkritikus illusztrációi, szatirikus képregényei pontos, okos és a végletekig ironikus látleletek a korról, amiben élünk. Magyarul már kapható tőle a Csatorna című politikai szatíra, amelyben egy osztrák politikus azért, hogy elkerüljön egy nagyobb botrányt és növelje a népszerűségét, elhatározza, hogy bevezeti a Földközi-tengert Bécsbe.

Regina Hofer szabadúszó animációs művész és illusztrátor. Linzben, Ausztriában született, grafikusként diplomázott a salzburgi Mozarteum Egyetemen, majd pedig a Bécsi Képzőművészeti Akadémián festészetet és grafikát tanult. A képregényfesztiválra megjelenő Rovarok című képregényt Leopold Maurerrel közösen készítette. A képregényben megszólaló náci nagyapa visszaemlékezéseit kísérő absztrakt, elgondolkodtató, és sokszor ijesztő képek Regina Hofer munkái.

Leopold Maurer és Regina Hofer az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával érkezik a fesztiválra.

Kövess bennünket a közösségi médiában!