Színpad

Június 5-én a Dürer Kertben a színpadon az alábbi pragrommal várunk. A beszélgetéseken túl ajánljuk még az Asterix-kiállítást és a workshopokat is!

11:00 Marvelt mindenkinek! A Marvel Comics stratégiája új közönségcsoportok megszólítására – Dunai Tamás képregénykutató előadása

Az elmúlt évtizedekben a Marvel Comics számos eszközt bevetett azért, hogy a szuperhősképregényeket vonzóvá tegye egy új közönség (főként a nők, a gyerekek és a különféle kisebbségek) számára is. A stratégiák bemutatásán túl az előadás arra is kitér, hogy a magyar képregénykiadás mennyire tökrözi ezt a tendenciát.

11.30 Mahmud Asrar – A Marvel világa belülről

Mahmud Asrar Marvel, DC, és Image sorozatokon dolgozott rajzolóként és címlap-grafikusként. Tapasztalatairól és a határidőtartás mestertitkairól Kovács Milán képregényalkotó faggatja.

12.15 Walter Venturi – Egy gazdag rajzolói karrier

Walter Venturi a Bonelli-berkeiben számos sorozaton dolgozott, a Zagor, a Dragonero, és a Tex sorozatoknak is rajzolója volt. Tapasztalatairól Mráz István, A képregények titkos élete podcast egyik házigazdája beszélget az alkotóval.

13.00 Képregénydíjak átadása

Vajon ki kapja a legjobb 2021-ben megjelent kép-regénynek és kép-novellának járó díjakat? A Korcsmáros Pál-díjat is most adjuk át – Kertész Sándor képregénykutatónak. Tudj meg többet a jelöltekről és a díjakról!

13.30 Farkas Lajos, Futaki Attila, Németh Gyula – Magyar rajzolók, Francia Karrierek

A franckofón képregénykultúrában az albumok, más néven BD-k, több ezres példányszámban jelennek meg, az új címek pedig egymást érik. Beszélgetésünkben a Franciaországban sikeres karriert befutó magyar alkotókkal beszélgetünk tapasztalataikról, a frankofón közegről, képregényes turnékról, együttműködésről írókkal és legújabb munkáikról. Az alkotókról bővebben itt olvashat. A beszélgetést vezeti Szép Eszter, a Magyar Képregény Szövetség ügyvivője.

14.30 Ronan Toulhoat – határtalan rajzolt birodalom

A magyar közönség a fesztiválra frissen megjelenő Conan a barbár-kötet rajzolójaként ismerheti meg Ronan Toulhoatot, aki részletgazdag realista stílusában számos kötetet végigrajzolt már. Az alkotóval Szép Eszter, a Magyar Képregényszövetség ügyvivője beszélget.

15.15 Kertész Sándor – 2022 Korcsmáros Pál-díjasa

Munkásságának elismeréseként és a 2021-es naptári évben igen aktív kutatói és rendezvényszervezői aktivitásáért Kertész Sándor kapja a Korcsmáros Pál-díjat. A képregénykutatóval Demus Zsófia, a Magyar Képregény Szövetség ügyvivője beszélget.

15.45 Cserkuti Dávid – Képregény és arany rajzszög

Cserkuti Dávid grafikus, illusztrátor és képregényalkotó nem pihen: 2021-ben Arany rajzszög díjat kapott az utóbbi évek kiváló tervezőgrafikai teljesítményéért. Rajzolásról, tervezésről, és karrierjéről az alkotóval Demus Zsófia, a Magyar Képregény Szövetség ügyvivője beszélget.

16.15 MultiverzumKvíz a Roboraptorral

Teszteld képregényes tudásod és nyerj – csak egy okostelefonra van szükséged, és te is részt vehetsz a játékban!